Terugblik geslaagde KIVI lezingenmiddag

Geplaatst op: woensdag 27 mei 2015

De door KIVI (Koninklijk Instituut van Ingenieurs) georganiseerde lezingenmiddag op 21 mei 2015 werd met 70 aanwezigen goed bezocht.

Sjoerd IJpma van HIJ5 Regiepartners bracht, aan de hand van een ontwikkelmodel, in kaart hoe de kosten voor risicomanagement afnemen en effectiviteit van samenwerking toeneemt naarmate de samenwerking van partijen in de bouwkolom volwassener wordt. Opvolgend ontwikkelt zicht de samenwerking in vier stappen, te weten:
1. Reactief model;
2. Gereguleerd model;
3. Resultaat gericht model;
4. Systeemgericht model.

 

Middaglezing KIVI Sjoerd IJpma

 

Remko de Haan van Buildinginfo had een interessant verhaal over het ontsluiten van data vanuit het BIM-model naar de exploitatie fase onder meer middels een applicatie.

 

Middaglezing KIVI Remko de Haan

 

Ester de Bruin van Leap3D liet een filmpje zien van het scannen van gebouwen. Onder meer door inzet van een handscanner kon, al lopend rond en door het gebouw, het object geheel in 3D in kaart worden gebracht. In het verleden gemaakte fouten en faalkosten door inscannen van archieftekeningen, behoren nu definitief tot de geschiedenis.

 

Middaglezing KIVI Esther de Bruin

 

Zie ook dit Youtube filmpje van Leap3D.

 

 

Wilfred de Wolf van Vibes Building Engineers nam de zaal in zijn gedachten mee naar een ontwikkeling in de bouw met inzet van steeds meer intelligente sensoren.

 

Middaglezing KIVI Wilfred de Wolf

 

Tot slot had Erik Otto van Easymap Services een beeld van de risico’s en aandachtspunten bij toepassing van Cloud-toepassingen en archivering van tekeningen en documenten in de cloud.

 

Middaglezing KIVI Erik Otto