Transitie Series: Asset Quality Deel 1

Geplaatst op: woensdag 13 februari 2019

In dit onderdeel van de transitie series beschrijven we de vier stadia van het bouwproces en geven we tips hoe je je doel bereikt en het meeste uit je investering haalt.

 

Een droom, een visie

Het begint met een droom, een visie. Uw architect werkt deze uit naar een ontwerp voor de nieuwbouw van een duurzaam kantoor, school, ziekenhuis of zwembad. Wat er ook gebouwd wordt, het begint met uw droom. Helaas is het verschil tussen droom en werkelijkheid vaak groot, en wordt deze droom vaak geen realiteit.
 
Uit onderzoek van TNO blijkt dat zeventig procent van de klimaatinstallaties in Nederlandse utiliteitsgebouwen niet optimaal presteert. Van deze zeventig procent heeft bijna een derde nooit goed gefunctioneerd. Waar gaat het fout en hoe kunnen deze fouten eenvoudig voorkomen worden?
 

Programma van eisen

Het (technisch) programma van eisen ((T)PvE) is het document waarin de visie van de klant en ontwerp van de architect uitgeschreven wordt in technische en duurzame eisen. Op basis van het ontwerp PvE wordt een kostenraming en total cost of ownership* (TCO) berekening gemaakt. Het PvE is dan de basis voor de bouwkundige constructie en technische installatie. In het definitieve document liggen de (juridische) kaders vast en vormt het de leidraad voor de afgesproken bandbreedte waaraan het gebouw moet voldoen.
 

Aanbevelingen

Hieronder staan vijf aanbevelingen die het resultaat van een aanbesteding verbeteren en ervoor zorgen dat je het meeste waar krijgt voor je investering.

  1. Geef duidelijk je budget aan.
  2. Vraag om een heldere kostenraming per eis en laat ook inzichtelijk maken wat het prijsverschil is als de eis verbetert of versobert.
  3. Vraag om een duidelijke TCO berekening per (duurzame) eis en laat ook inzichtelijk maken wat de meerjarige kosten zijn als de eis verbetert of versobert.
  4. Wees realistisch, hoe groter de (valse ?) verwachting per geïnvesteerde euro des te eerder je gelokt wordt door mooie beloften.
  5. Leg de juridisch verantwoording goed vast, wat als er niet geleverd wordt en wat zijn de variabele parameters?

*Een TCO berekening is een overzicht van de meerjarige exploitatiekosten, zoals geschat energieverbruik, rente, inflatie en service- en onderhoudskosten. Zo wordt inzichtelijk dat een goedkoop ontwerp met een lage duurzaamheidsambitie na 20 jaar duurder kan uitvallen dan een duur ontwerp met een hoge duurzaamheidsambitie. Dit is essentieel om te weten hoe de meerjaren onderhoudsbegroting (MJOB) er uit komt te zien.
 

Meer weten? Verder praten?

Meer weten over de verschillende onderwerpen die we behandelen en wil je op de hoogte blijven? Klik hier voor het hele overzicht, meld je aan voor onze nieuwsbrief, stuur een mail naar m.jonker@hij5.nl of bel: 0529-480 800. Was deze informatie nuttig? Ben ik iets vergeten? Of wilt u verder praten? Ik hoor het graag!