Transitie Series: BACnet

Geplaatst op: dinsdag 12 maart 2019

BACnet de afkorting voor ‘Building Automation and Control Network’ is een door de ASHRAE* gestandaardiseerd dataprotocol voor gebouwautomatisering.

 
De BACnet standaard is bedacht in 1987 en maakt het mogelijk dat verschillende componenten in de gebouwgebonden installaties moeiteloos met elkaar kunnen communiceren. Deze communicatie is dan mogelijk zonder vertaalsleutel en andere taal gebonden eigenschappen. Het protocol werkt op basis van het seriële protocol RS-485, genoemd BACnet MS/TP en op basis van het User Datagram Protocol (UDP) genaamd BACnet IP op poort 47808.
 

 
De BACnet standaard is de uitkomst voor “netwerk based regeltechniek”. Deze vorm van systeemopzet heeft als bijzondere eigenschap dat de grote componenten elkaar begrijpen en aansturen met een minimum aan centraal gestuurde regeling. Dit principe wordt vaak toegepast in systeemoplossingen en standaardisatieprincipes omdat het concept dan merk onafhankelijk uitgerold kan worden in een taal die universeel is. Netwerk based regeltechniek is goedkoper dan conventionele regeltechniek omdat deze met minder kabel meer data kan transporteren. Tevens is de software opzet van netwerk based regeltechniek stabieler omdat deze deels ontwikkeld wordt door de leverancier van de grotere componenten.
 
BACnet systemen zijn duurder in aanschaf dan bijvoorbeeld het modbus protocol omdat er meer ontwikkeling in zit. Als er gekeken wordt naar de total cost of ownerschip van een installatie, verdient het BACnet protocol zich al snel terug. Dit komt doordat de open software structuur doorontwikkeld wordt, hetgeen betekend dat het protocol tijdloos is en updates beschikbaar zijn tegen geringe kosten. Ook is het systeem makkelijk te koppelen en uit te breiden door de gestandaardiseerde objecten. Het verschil in tijd tussen het koppelen van grote componenten kan oplopen tot dagen. Een andere unieke eigenschap is dat het BACnet protocol het center protocol kan zijn om andere protocollen zoals bijvoorbeeld KNX, modbus en Dali met elkaar te koppelen en te laten praten. BACnet is dankzij deze voordelen het protocol van de toekomst en het marktaandeel zal dan ook blijven groeien.

Het BACnet protocol is uitermate geschikt voor het internet of things (IoT) omdat de data van verschillende systemen overal ter wereld via het BACnet broadcast management device (BBMD) beschikbaar is. Deze routing tabel zorgt ervoor dat via een VPN tunnel data zonder problemen van punt A naar punt B kan. Voordelen van BBMD zijn dat je een globaal energiemanagementsysteem en een globaal gebouwbeheersysteem over een aantal lokale systemen heen kan zetten zonder dat dit veel programmeerwerk oplevert. Deze manier van systeemopbouw is erg robuust en stabiel omdat er geen vertaalslagen inzitten en alle benodigdheden verwerkt zitten in de BACnet standaard.

BACnet valt onder de open source licentie van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) wat betekend dat:

  1. De licentie mag niemand verbieden de software gratis weg te geven óf te verkopen.
  2. De broncode moet met de software meegeleverd worden of vrij beschikbaar zijn.
  3. Verspreiding van afgeleide werken en aangepaste versies van de software moeten toegestaan zijn.
  4. Licenties mogen vereisen dat aanpassingen alleen als patch verspreid worden.
  5. De licentie mag niet discrimineren tegen gebruikers(groepen).
  6. De licentie mag niet discrimineren tegen de gebruiksomgeving van de software.
  7. De rechten verbonden aan het programma moeten opgaan voor iedereen aan wie het programma gedistribueerd wordt.
  8. De rechten verbonden aan het programma moeten niet afhangen van softwaredistributies waarvan de software een onderdeel is.
  9. De licentie mag niet verlangen dat andere software die samen met de software verspreid wordt onder dezelfde licentie valt.
  10. Geen van de bepalingen van de licentie mag slaan op een bepaalde technologie of interface-stijl.

*ASHRAE, American Society of Heating, Refrigerating and Air Conditioning Engineers.
 

Meer weten? Verder praten?

Meer weten over de verschillende onderwerpen die we behandelen en wil je op de hoogte blijven? Klik hier voor het hele overzicht, meld je aan voor onze nieuwsbrief, stuur een mail naar m.jonker@hij5.nl of bel: 0529-480 800. Was deze informatie nuttig? Ben ik iets vergeten? Of wilt u verder praten? Ik hoor het graag!