Transitie Series: BaOpt Deel 1

Geplaatst op: woensdag 13 maart 2019


 
BaOpt ofwel Bauer Optimierung is de regelstrategie en het geesteskind van Albert Bauer die als doel heeft een hoger comfort te realiseren met dezelfde gebouwgebonden installatie. Dit gebeurt doordat er softwarematig en met een aantal extra voelers en kleppen een hoog en laag drukgebied gecreert wordt in een ruimte, althans dat is de meest gehoorde uitleg. De BaOpt regelstrategie is ontwikkelt eind jaren 90 door de heer Bauer in samenwerking met het Duitse softwarebedrijf DEOS.AG waarna het in 2013 werd verkocht aan het Bosch-concern. BaOpt kent sindsdien meerdere vormen, namen en vertakkingen waarvan Climotion en OPENdynamics het bekendst zijn.
 
BaOpt deed zijn intrede op de Nederlandse markt in 2010 en werkte zich in een mum van tijd op tot een absolute must voor een gebouw. In deze fase was er geen technisch tijdschrift of lezing te volgen waar dit niet in werd vermeld. Dit komt mede door de magische vorm van het BaOpt-effect, het deed “iets” en daarna was het erg comfortabel in de ruimte. Om dit magische effect, het niet wetende waarom het effect echt optreed en hoe de software structuur in elkaar zit kreeg het de bijnaam: black box.
 
Tegenwoordig gaat het een stuk minder hard met de BaOpt regelstrategie en zoals Google ons laat zien is er nog veel onduidelijk over de werking van het systeem en werkt het systeem vaak niet zoals het is voorgespiegeld.
 

 
De belangrijkste reden waarom deze regelstrategie niet zijn potentie heeft waargemaakt als absolute must in de hedendaagse gebouwde omgeving, is het voorgespiegelde resultaat. Er zouden, volgens de kenners, onwerkelijk grote besparingen gehaald kunnen worden bij een verhoogd comfort. In de eerste jaren na introductie op de markt waren voorspiegelingen van 50% totale energiebesparing aan de lage kant. Inmiddels weten we dat er zeker energie bespaard kan worden maar of dit opweegt tegen de extra kosten van de regelstrategie valt te betwijfelen. Ook de hardnekkige verhalen over aanhoudende klimaatklachten en het disfunctioneren van de installatie (wat in veel gevallen te maken heeft met het hydraulisch ontwerp) weerhouden de regelstrategie ervan om een vaste waarde te worden in de gebouwde omgeving.
 
Vijf veel voorkomende oorzaken van disfunctioneren zijn:

  1. te hoge inblaas snelheid (max 0,5 m/s anders wordt de druklaag verstoord en ga je weer traditioneel ventileren met een luchtwals);
  2. te snel een grote energievraag (teveel energieverplaatsing per m3 lucht benodigd, bijvoorbeeld tijdens instroom van een grote groep mensen);
  3. te veel verschil in omvang zones (grote zones kunnen kleine zones uit balans drukken)
  4. meerdere luchtbehandelingskasten op 1 klimaatzone of atrium (de luchtbehandelingskasten beïnvloeden elkaar via de drukregeling de 1 voert 100% toe en de ander 100 af);
  5. installatie niet ontworpen, in bedrijf gesteld of ingeregeld door een bedrijf die ervaren is met de BaOpt regelstrategie (zonder begeleiding van een ervaren bedrijf wordt de installatie meestal conventioneel ontworpen en in bedrijf gesteld).

 

Meer weten? Verder praten?

Meer weten over de verschillende onderwerpen die we behandelen en wil je op de hoogte blijven? Klik hier voor het hele overzicht, meld je aan voor onze nieuwsbrief, stuur een mail naar m.jonker@hij5.nl of bel: 0529-480 800. Was deze informatie nuttig? Ben ik iets vergeten? Of wilt u verder praten? Ik hoor het graag!