Transitie Series: CODE:: INTRO{}

Geplaatst op: zondag 17 februari 2019

De energietransitie, samen met de opkomst van het internet of things (IoT), Big Data en Cloud solutions hebben ervoor gezorgd dat het landschap van de regeltechniek snel verandert. Deze markt zal worden overgenomen door grote spelers die, net als Amazon, Uber en Airbnb, op basis van software de markt gaan domineren.

 
De kans dat de kleinere spelers dit overleven is miniem omdat ze innovatiekracht en funding missen om hun traditionele businessmodel te veranderen.Voorbeelden van bedrijven die een verandering van de markt niet zagen aankomen zijn Nokia, Kodak, Blackberry. 52 % van de bedrijven in de Fortune 500 uit het jaar 2000 (ranglijst van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven) bestaat niet meer of is overgenomen. Deze cijfes bevestigen het statement: Adapt or Die.
 

 
De reden dat nieuwe spelers de markt snel kunnen overnemen zit in hun businessmodel. Traditionele spelers hebben hun businessmodel gebaseerd op de verkoop van hardware. Deze hardware wordt goedkoper en zal bij innovatieve, software gedreven businessmodellen bij de prijs in zitten of geleased gaan worden. De kosten van bijvoorbeeld een IO module zijn de laatste jaren gedaaldvan 500 naar 60 euro. Een ander groot verschil tussen de businessmodellen is het OPEN source principe zoals bijvoorbeeld het Niagra Framework, BACnet Stack en Project Haystack.
 

De C Programmeertaal

De basis voor bijna elke software is de C programmeertaal. Deze taal, die zoals de afbeelding laat zien, net boven de assembly language ligt is de grondlegger voor de oude maar ook de nieuwe wereld. Alle regelaars van de huidige gebouwautomatisering draaien in de kern op de C programmeertaal, maar ook de kleinste chips in IoT zijn geprogrammeerd in C.
 

 
In deze serie nemen we de innovaties en verschillen tussen de oude en nieuwe wereld onder de loep en geven we voorbeelden van functies vanuit de C programmeertaal. Voorbeelden van functionele verschillen tussen de oude en nieuwe wereld zijn bijvoorbeeld Deep learning (neural network), machine learning, city brain en andere artificiële intelligentie (AI) principes.
 

PI regelaar

Het eerste voorbeeld vanuit de bestaande regeltechniek is de conventionele proportionele integrerende regelaar. Deze regelaar, mits goed ingesteld en goed geselecteerd zorgt ervoor dat een proces tot rust komt en elke afwijking “weggeregeld” wordt. Hieronder staat een voorbeeld van een PI regelaar in de C Programmeertaal.
 

 

 
Een proces is stabiel als de verhouding tussen de rondgaande versterking (VO) en de moeilijkheidsgraad (Labda) 1 is. Dat wil zeggen dat een VO van 20 een moeilijkheidsgraad van 0.05 nodig heeft om goed te functioneren en een VO van 0,5 een moeilijkheidsgraad van 5. Een onstabiel proces heeft als eigenschap dat het regelproces vaak “uit geregeld” is > 90% of dat hij enorm schommelt. Een onstabiel proces wordt vaak veroorzaakt door een verkeerd ingestelde PI regelaar.
 
Eén van de geautomatiseerde stappen om het proces te verbeteren is machine learning. Deze techniek kan de TimeWait, TimeAjust maar ook het Setpoint XS optimaliseren. Door deze techniek toe te passen zal de PI regelaar na verloop van tijd perfect ingesteld zijn op het achterliggende proces. Hierdoor valt de menselijke factor weg en zal het proces, mits goed geselecteerd, stabieler regelen. Een stabiel proces verbruikt minder energie en verlengt de levensduur van componenten met factor 2. In deel 2 van deze serie gaan we in op neural networks en hoe dit eruit ziet in code.
 

Meer weten? Verder praten?

Meer weten over de verschillende onderwerpen die we behandelen en wil je op de hoogte blijven? Klik hier voor het hele overzicht, meld je aan voor onze nieuwsbrief, stuur een mail naar m.jonker@hij5.nl of bel: 0529-480 800. Was deze informatie nuttig? Ben ik iets vergeten? Of wilt u verder praten? Ik hoor het graag!